top of page

OYUN TERAPISI

IMG_6422_01.JPG

ÇOCUK MERKEZLI OYUN TERAPISI

Çocuk Merkezli Oyun Terapisi, çocuğun kendisini doğal ifade etme şekli olduğunu fark eden Virginia M. Axline  tarafından 1947’den önce geliştirilmiştir. Axline, birey merkezli terapinin kurucusu olan Carl Rogers’ın öğrencisiydi. Axline, eğer yetişkinler problemlerini empati, kabullenme, hoşgörü, ahenk, güven ve öz saygının olduğu bir atmosferde konuşabilirse, çocukların da aynı ortam sağlandığında problemlerini ifade edebileceklerini savunmaktadır.

      Oyun Terapisi Derneği oyun terapisini ''eğitimli oyun terapistlerinin, bireylerin psikososyal zorlukları önleme, çözme veya optimum büyüme ve gelişme sağlamalarına yardımcı olmak için oyunun terapötik güçlerini kullandığı, kişiler arası bir süreç oluşturmak için sistematik bir kullanı'' olarak tanımlar.             

     Birey merkezli terapide, terapist, bireylerin kendileri olmalarına izin vererek, yargılamayı veya değerlendirmeyi engelleyen koşulsuz kabuller sağlar. Bu kabul derinliği, bireylerin kim olduklarını bilmelerini, benzersiz benliklerini keşfetmelerini, kendilerini kabul etmelerini, davranışları, tutumları ve duygusal gelişimleri için tam sorumluluk almalarını sağlar. Birey merkezli terapist bunu, tam bir kabul atmosferi yaratarak başarır; burada tek yorum, bireyi ve onun duygularını enderin anlayış seviyesinde kabul eden empatik dinleme yaklaşımıdır.

20190105_151637.jpg

THERAPLAY GRUP & BIREYSEL TERAPISI

    Theraplay, bağlanma, öz saygı, başkalarına güven ve neşeli bir bağlılık oluşturmak için uygulanan bir oyun terapisidir. Bağlanma temelli bir oyun terapisi olması, zamanı efektif kullanmayı sağlaması ve kısa süreli bir terapi yöntemi olması açısından özellikle tercih edilir. Ayrıca Theraplay ile ilgili yapılan araştırmalar travma, istismar deneyimi, bağlanma ve davranış problemleri olan çocukların bu yöntemden önemli ölçüde fayda sağladıklarını göstermekte, uygulama sonrasında çocukların benlik saygılarında, özgüven ve öz denetim alanlarında yükselme olduğunu belirtmektedir.

     Theraplay’de oyunlar 4 farklı kategoride yer alır. Bunlar yapı oyunları, bağlılık oyunları, besleme oyunları ve mücadele oyunlarıdır. Çocukların bu dört kategori içerisinde hangi oyunlara daha çok ihtiyacı olduğu Theraplay terapisti tarafından belirlenir. Yani Theraplay’de her çocuğa özgü bir oyun ve terapi planı çıkarılır ve seansta bu oyunlar sırası ile oynanır. Terapist hangi çocuk için ne tür oyunların seçileceğine Marschak Etkileşim Metodunu kullanarak karar verir. Bu metot çocuklar ile onlara bakım verenler arasındaki etkileşimi gözlemlemek için geliştirilmiş yapılandırılmış bir metottur.

     İlk görüşme sonrası terapist çocuğun bakım verenine çocukla yapacağı bir dizi görevler verir. Çocukla ona bakım veren kişi sade bir odada bu görevleri yerine getirirler. Bu süreç kamera kaydına alınır. Terapist bu kamera kaydını izleyerek çocuğun yapı, mücadele, besleme ve bağlılık oyunlarından hangisine daha çok ihtiyacı olduğunu saptar ve buna göre terapi planını oluşturur.

anne ve Çocuk

GELIŞIMSEL OYUN TERAPISI

 Gelişimsel Oyun Terapisi (GOT) Viola Brody tarafından geliştirilmiş, terapist tarafından yönlendirilen bir oyun terapisidir. Bu oyunterapisinintemelindeçocuğundokunmayoluylaiyileştirilmesivardır. GOT dokunmayı temel Terapötik araç olarak kullanır. Bu oyunlar Brody tarafından geliştirilmiş etkinliği gözlemlenmiş oyunlardır. Terapistin dokunması ile çocuk hem kendilik duygusunu geliştirmiş olur, hem de sağlıklı gelişimini hızlandırır.

     Gelişimsel oyun terapisinde oyuncak yoktur, sadece dokunma içeren oyunlar vardır. Dokunma oyunları çocuğun cinsel bölgeleri hariç tüm vücudunu kapsar. GOT’nin temel varsayımı, dokunma konusunda yeterli birisinden şefkatli dokunmayı deneyimleyen çocukların iyileşeceği, ihmal ve travmadan kaynaklanan yaralarını iyileştireceğidir. GOT, bireysel olarak uygulanan bir terapi olduğu gibi grup olarak da uygulanabilmektedir.

     Gelişimsel oyun terapisi bu çocukların dokunma yolu ile temel bakım verenleri ile yeniden güvenli bağ kurmalarına yardım etmektedir. Bunun yanında kötü dokunma geçmişi olan (şiddete, cinsel tacize uğramış) ve yanında yeteri kadar dokunulmayan (hiperaktif, ihmal edilmiş, yıkıcı davranış bozuklukları olan) çocuklarda da etkili olarak kullanılmaktadır.

Oyun Terapisi: Hizmetler
bottom of page